Bilgisayar Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bilgisayar satın almak teknolojiyle arası iyi olmayan tüketicilerimizi bir hayli düşündürüyor ve uğgraştırıyor. Bilgisayar satın almadan önce kendinize sormanız gereken bir takım sorulardan ilki nasıl bir bilgisayar almalıyım sorusu ve Bilgisayarı hangi amaçla aldığınız oldukça önemli. Bilgisayarlar tasarım ve kullanım alanlarına göre 3 farklı gruba ayrılıyor Dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar ve Notebook (taşınabilir bilgisayar) seçenekleri ile karşımızı çıkıyor.
Dizüstü bilgisayarlar: rahat ve taşınabilir olduğundan bir çok bilgisayar kullanıcısı tarafından kullanılmaktadır. En alt seviye dizüstü bilgisayarlar 250 gb sabit disk kapasiteyle tüm işletim sistemlerini, Microsoft Office uygulamalarını ve diğer grafik yazılımlarını sorunsuz çalıştırabiliyor. Cd/Dvd okuyucu özelliğinin yanı sıra yazıcı özelliğide bulunan dizüstü bilgisayarlar farklı çevre birimlerinide kullanabilmeniz için portlar sunmaktadır. Masaüstü bilgisayarlardan sonra çıkan dizüstü bilgisayarlar şimdi masaüstü bilgisayarlara rakip olurken, sürücü boyutu ve hızıyla orta seviye masaüstü bilgisayarlar ile aynı konuma gelebilmekte. Ancak söz konusu dizüstü bilgisayarlar olduğunda saglamlık ve dayanıklılık dikkat edilmesi gereken bir detay olarak öne çıkıyor. Sabit disk tabanlı dizüstü bilgisayarlar çalışır durumdayken hareket ettirilmeleri gerekiyorsa özen göstermeniz gerektiğini asla unutmayın. Yine dizüstü bilgisayarların bir diger olumsuz tarafıda ağırlık. Dizüstü bilgisayarlar 2 kilodan daha az olabildikleri gibi, marka, model ve boyutlarına göre 4 kilonun üzerinede çıkabilmektedirler. Dizüstü bilgisayar seçerken bu gibi olumlu ve olumsuz etkenleri göz önüne almanızda fayda var.
Masaüstü bilgisayarlar: dizüstü bilgisayarlara göre daha dayanıklı, daha fazla ve arttırılabilir depolama alanı, bilgisayarındaki aksesuvarlara daha kolay erişim isteyen kullanıcılar masaüstü bilgisayar hala iyi bir seçenek. Masaüstü bilgisayarınızda, bilgisayarınızın gücüne paralel olarak istediğiniz monitör boyutunu kolayca seçebilir ve bu sayede daha büyük ve geniş bir bilgisayar ekran alanına sahip olabilirsiniz. Masaüstü bilgisayarların olumsuz yanlarına gelince herkesin bildiği gibi taşınması zordur sabit bir yerden bilgisayarınıza bakabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızı yayınızda taşımak istemiyor, gittiginiz heryere bilgisayarınızı götürmek istemiyorsanız ve evinizde bilgisayar için bir yer alanına sahipseniz kendinize veya çocugunuza masaüstü bilgisayar almayı düşünebilirsiniz.
Netbook (Taşınabilir bilgisayar Mini): Netbooklar Dizüstü bilgisayarlardan daha küçük, daha sade, hafif ve şık bilgisayarlardır. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara karşın daha sınırlı ve daha küçük işlemci kapatesine sahiplerdir. Netbook bilgisayarlar word, excel, powerpoint gibi programlara sahip daha az depolama alanına sahip olup, çevre donanımların erişimi kısıtlı cihazlardır. Eğer Çocuğunuz okul ödevleri için bir bilgisayara ihtiyaç duyuyor ve sizin sınırlı bütçeniz varsa sırt çantasına kolayca sığabilecek bir netbook bilgisayar tercih edebilirsiniz.
Bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken özellikler hakkında bilgi verecek olursak; Alacağınız bilgisayarınızın hızlı çalışmasını istiyorsanız öncelikle işlemci ve ram özelliklerine bakmanız gerekmektedir. Bilgisayar alırken bütçenize göre bilgisayar aramanız elbette normal fakat ileriyi düşünerek bilgisayar almanız gerekmektedir. Bu nedenle şu anki günümüz teknolojisine göre bir bilgisayar özellik listesi çıkarak olsak; alacagınız bilgisayarın işlemcisinin en az intel i5 olmasına dikkat ediniz. Aynı zamanda alacağınız bilgisayarın en az 4 gb ram olmasınıda bire diger önemli unsur olarak belirtelim. Bilgisayarda oyun oynasanızda oynamazsanızda en az 1 Gb ekran kartı almanız iyi olur. Satın alacağınız bilgisayarın Hardiski en az 500 gb olmalıdır. Günümüz teknolojisine göre bu özelliklerin altında satın alacagınız bilgisayarlar ilerleyen zamanlarda size sık sık sıkıntı çıkaracaktır. Satın alacağınız bilgisayarı satın aldıktan sonra pişman olmadan uzun süre keyifli bir şekilde kullanmak istiyorsanız mutlaka bu ve bunun gibi yazıları okuyup bilgi edinmeden bilgisayar almayınız..